Na snem ZMOS sa chystajú aj traja najvyšší ústavní činitelia

17.05.2012 Bratislava

Bratislava 17. mája (TASR) - Hlavné mesto Slovenska bude dnes od 10.00 h hostiť 23. snem Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Jeho delegáti by mali hovoriť o prioritách združenia pre najbližšie obdobie, pričom dominovať budú témy legislatívy, financovania a eurofondov. Na sneme by sa mali zúčastniť aj traja najvyšší ústavní činitelia - prezident SR Ivan Gašparovič, premiér Robert Fico (Smer-SD) a predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).

ZMOS už od parlamentných volieb úzko spolupracuje s novým vládnym kabinetom. Jeho predseda Jozef Dvonč bol prizvaný na rokovanie okrúhleho stola zástupcov Smeru-SD so sociálnymi partnermi a združenie pripravovalo aj návrh téz pre vládny program. ZMOS by mal byť navyše zastúpený aj v pripravovanej Rade solidarity a rozvoja. Podľa informácií TASR, združenie by tam mal zastupovať jeho výkonný podpredseda Milan Muška.

Ako priblížil predseda ZMOS Dvonč, v oblasti legislatívy chce združenie presadzovať úpravu právnych predpisov na základe výsledkov auditu výkonu kompetencií, o ktorý požiadalo vládu. "Dôležité sú pre nás aj úpravy právnych predpisov v oblasti sociálnych služieb, najmä systémové kompetenčné a finančné nastavenie celého systému tak, aby bol dlhodobo udržateľný. V tézach, ktoré sme komunikovali smerom k vláde SR, sú aj požiadavky na zmeny v oblasti postavenia zriaďovateľa školy a školského zariadenia, daňových predpisov a ďalších oblastí," uviedol. ZMOS chce navyše podľa Dvonča zamedziť aj takým situáciám, keď sa presun kompetencií na samosprávy realizoval bez ich finančného krytia.

Vzhľadom na to, že mestá a obce prijali väčšie konsolidačné opatrenia už v rokoch 2009 a 2010, ďalšie výraznejšie šetrenie by podľa predsedu ZMOS už mohlo ohrozovať úroveň poskytovaných služieb občanom. Napriek tomu istý priestor pre konsolidáciu verejných financií si vie predstaviť. "Rezervy vidíme v urýchlenom odstránení netransparentného, neefektívneho a nekontrolovateľného vynakladania finančných prostriedkov v oblasti financovania záujmových aktivít zmenou platnej legislatívy. Možnosti šetrenia sú aj v oblasti verejného obstarávania," priblížil Dvonč.

Zlepšiť podľa neho treba aj čerpanie eurofondov. Súčasné nastavenie systému vníma ako administratívne náročné a jeho zjednodušenie by umožnilo efektívnejšie čerpať peniaze z európskych fondov.
 

Vyberte región